Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z mliečnych výrobkov

14.06.2023 Bratislava

Bratislava 13. júna (TASR) - Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaných mliečnych výrobkov. Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojom webe. Odporúča preto nezaočkovaným ľuďom, najmä pri výrobkoch ovčieho a kozieho pôvodu, aby ich pred konzumáciou tepelne upravili.

ÚVZ vysvetlil, že kliešte môžu prenášať vírus okrem človeka aj na ovce či kozy, z ktorých sa následne dostáva do mlieka. "Odporúčame v prípade nepasterizovaných mliečnych výrobkov prevariť surové mlieko pred konzumáciou. Syr vyrobený zo surového mlieka je zas potrebné opiecť z oboch strán," ozrejmil ÚVZ s tým, že vírus kliešťovej encefalitídy sa ničí pri teplote 70 stupňov Celzia.

Za tento rok bolo k 7. júnu nahlásených 32 prípadov kliešťovej encefalitídy. "Najviac prípadov bolo priebežne hlásených z Banskobystrického a Trenčianskeho kraja," spresnil ÚVZ. Upozornil, že nákazy z mliečnych výrobkov evidoval vlani, ale aj tento rok.

Úrad pripomína, že prevenciou proti ochoreniu je očkovanie, ktoré možno absolvovať celoročne. Odporúča sa najmä ľuďom, ktorí sa môžu nakaziť napríklad pri výkone práce, ako napríklad zamestnanci v lesnom hospodárstve, zememerači, značkári turistických chodníkov, zamestnanci horských chát a lanoviek a podobne. Vhodné je aj pre ľudí, ktorí trávia svoj voľný čas v prírode – psičkárov, hubárov, turistov a podobne.
 

Vyberte región